Novosti

07.02.2019

Volvo Cars izvijestio o dobiti iz poslovanja za 2018. godinu u iznosu od 14,2 milijarde švedskih kruna

Volvo Cars je izvijestio o dobiti iz poslovanja za 2018. godinu u iznosu od 14,2 milijarde švedskih kruna (10,1 milijarda HRK), što je za 0,9 posto više od dobiti iz poslovanja za 2017. godinu.

Čisti su se prihodi znatno povećali, za 21 posto, zahvaljujući rekordnoj godišnjoj prodaji 642.253 automobila, što je za 12,4 posto više nego u 2017. godini.

Stopa dobiti iz poslovanja za cijelu godinu iznosi 5,6 posto, u usporedbi sa 6,7 posto za proteklu godinu.

"Ovaj je rezultat sukladan našim očekivanjima, no ipak ne zadovoljava sve naše dugoročne ambicije. Rast prihoda i prodaja u 2018. godini bili su zdravi, međutim, na profitabilnost su utjecali vanjski čimbenici, poput tarife i povećanja cjenovne konkurencije na više tržišta", rekao je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor.

"Za 2019. godinu predviđamo još jednu godinu povećanja opsega budući da ćemo i dalje imati koristi od našega jakog produktnog programa i povećanja kapaciteta", također je dodao. "Međutim, moramo biti realni i priznati da će marže i dalje biti pod stalnim pritiskom."

Dobit iz poslovanja u četvrtome kvartalu je za 25 posto viša od dobiti u istom razdoblju protekle godine.

Čisti prihodi u četvrtome kvartalu povećali su se za 20 posto jer se prodaja na malo povećala za 7,3 posto, tj. na 169.700 automobila. Stopa dobiti iz poslovanja za spomenuto razdoblje iznosi 6,2 posto, što je za 5,9 posto više od stope dobiti u istom razdoblju protekle godine.

Više informacija o financijskim rezultatima poduzeća: poveznica.


-------------------------------
O skupini Volvo Car

Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedna od najpoznatijih i najuglednijih robnih marki automobila u svijetu, s prodajom od 642.253 automobila tijekom 2018. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske skupine Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Do 1999. godine, kad je tvrtku kupila tvrtka Ford Motor Company iz SAD, bio je dio švedske skupine Volvo. Godine 2010. tvrtku Volvo Cars preuzima skupina Geely Holding.

Sjedište tvrtke Volvo Cars, razvoj proizvoda, prodaja i upravljanje većinom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Shanghaiu. Glavne tvornice za proizvodnju automobila nalaze se u Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se
Po mjeri