Novosti

05.01.2021

Pola stoljeća u službi sigurnosti: tim za istraživanje nesreća tvrtke Volvo Cars obilježava 50. obljetnicu

U okvirima Volvo Cars, tim je poznat kao interni detektivi tvrtke. Unatoč tomu, mogli bismo ih nazvati i „CSI“ timom švedskoga proizvođača automobila, ako se malo poigramo s nazivom slavne televizijske serije.

 

Istražitelji mjesta nesreća iz Volvo tima za istraživanje automobilskih nesreća koji ove godine obilježava 50. obljetnicu, u pripravnosti je 24 sata na dan kako bi osigurali poduku za tvrtku Volvo Cars iz stvarnih nesreća te neprestano unaprjeđivanje njezinih automobila.

 

„Naporan rad i istraživanja tima za istraživanje nesreća omogućuju tvrtki Volvo Cars da tragična prometna nesreća može dovesti do nečega dobrog: sve sigurnijih automobila“, izjavio je Malin Ekholm, voditelj Sigurnosnoga centra Volvo Cars. „Tim detaljno analizira što se dogodilo u svakoj fazi nesreće i daje ključne informacije o tome što se može unaprijediti kod naših automobila“.

 

Tim je aktivan od 1970. godine. Kad god se u okolici Göteborga u Švedskoj dogodi nesreća u koju je bilo uključeno Volvo vozilo, bez obzira na to je li se dogodila noću ili danju, tim će smjesta požuriti na mjesto događaja kad ih obavijeste o tome. Kad stignu, počinju s istragom i što podrobnije dokumentiraju redoslijed događaja.

 

To znači postavljanje pitanja. Koliko je sudar bio jak? Koliko su brzo posredovali aktivni sigurnosni sustavi? Kako su putnici? Ostala pitanja obuhvaćaju sljedeće: Kakvo je bilo vrijeme? Koliko je bilo sati? U kakvom su stanju bile cestovne oznake?

 

Posao se nastavlja u uredu: tim zatraži javno dostupna policijska izvješća, stupa u kontakt s vozačem i pregleda automobil – onda kada je to moguće. Ekipa također pokušava razumjeti kako je vozač doživio nesreću, a to je postupak koji uključuje znanstvenike Sigurnosnoga centra Volvo Cars koji proučavaju modele ponašanja.

 

Na kraju tim zamoli osobe koje su bile sudionici nesreće da s njima podijele svoje zdravstvene kartone, što mu omogućuje evidenciju svih zadobivenih ozljeda. Njih analiziraju stručnjaci za biomehaniku, u suradnji s fizičarima, kako bi razumjeli točne uzroke za nastanak ozljede.

 

Svi prikupljeni podaci i znanje su šifrirani i ne sadrže osobne podatke. Zaključci tog istraživanja dijele se s timovima za razvoj proizvoda u tvrtki Volvo, koji ih koriste za razvoj i implementaciju novih tehnologija u budućim automobilima. Tim otkriva i stvari koje se danas ne mogu riješiti – i tako omogućuje tvrtki Volvo Cars održati njezin položaj na čelu razvoja u području sigurnosti.

 

Svake godine tim osobno istražuje približno 30 do 50 nesreća, premda se nesreće događaju diljem svijeta i ponekad je teško pravovremeno stići na mjesto događaja. U tim slučajevima, i ako je to moguće, detektivi uz pomoć osoblja tvrtke Volvo i hitnih službi koje se nalaze bliže mjestu nesreće, uspijevaju opisati nesreće.

 

Osim toga, tim koristi i druge izvore informacija, poput javnih baza podataka o nesrećama koje pronalaze diljem svijeta, kako bi bili sigurni da su poduzeti potrebni koraci.

 

„Tim za istraživanje nesreća, dakako, nije jedini izvor istraživačkih podataka za naše stručnjake za sigurnost, ali ima značajnu ulogu u pravom tumačenju detalja“, dodaje Malin Ekholm. „Nesreće se i dalje događaju, ali danas su posljedice puno blaže i teže su ozljede rjeđe no prije.“

 

 

Grupacija Volvo Cars tijekom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini tvrtka Volvo Cars zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tijekom 2018. godine). Prihodi u ovome razdoblju dostigli su 274,1 BSEK (252,7 BSEK). U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja dostigla rekordnih 705.452 (642.253) automobila, što je 9,8 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovi rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje financija i poslovanja tvrtke Volvo Cars tijekom posljednjih godina, pozicionirajući tvrtku za sljedeću fazu rasta.

 

O Grupaciji Volvo Cars

Tvrtka Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih premijum automobilskih robnih marki u svijetu, s prodajom od 705.452 automobila tijekom 2019. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars u vlasništvu je tvrtke Zhejiang Geely Holding od 2010. godine.

 

Tijekom 2019. godine tvrtka Volvo Cars prosječno je zapošljavala 41.500 (41.500) stalno zaposlenih djelatnika. Sjedište tvrtke Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za APAC nalazi u Shangaiu. Glavni su proizvodni kapaciteti tvrtke smješteni u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 

Sukladno svojem novom poslanstvu, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na osoban, održiv i siguran način. To se poslanstvo očituje u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ovoga desetljeća polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se pet milijuna prihoda generira iz izravnoga poslovanja s potrošačima. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje ugljičnog otiska s ciljem postati klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine.

Obavijest

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se