Novosti

16.11.2018

Volvo Cars i Baidu udružuju snage na razvoju i proizvodnji autonomnih vozila

Volvo Cars je postigao dogovor s tvrtkom Baidu, vodećom kineskom internetskom tražilicom, u svrhu zajedničkog razvoja električnih i autonomnih automobila s ciljem masovne proizvode za Kinu, najveće tržište automobila na svijetu

 

Volvo Cars je prvi inozemni proizvođač automobila koji blisko surađuje s tvrtkom Baidu na razvoju prilagođenih autonomnih vozila. Partnerstvo će objema kompanijama omogućiti razvoj i prodaju vozila potencijalnim kineskim klijentima što će učvrstiti aspiracije švedske kompanije o tome da bude primarni dobavljač kompanija za mobilnost na globalnoj razini.

 

Prema sklopljenom dogovoru, Volvo Cars i Baidu će spojiti svoje resurse kako bi poduzeli novi korak i pripremili se za masovnu proizvodnju električnih autonomnih vozila. Ovakav oblik suradnje je prvi za Volvo na kineskom tržištu. Baidu je namjerno odabrao Volvo za partnera zbog dugogodišnjih potvrda o kvaliteti sigurnosti Volvo vozila.

 

Prema dogovoru o suradnji, Baidu će doprinijeti putem svoje Apollo platforme za autonomnu vožnju. Volvo će omogućiti pristup stručnjacima i naprednoj tehnologiji automobilske industrije.

 

Industrijske prognoze pokazuju da će Kina u nadolazećim desetljećima vjerojatno postati jedinstveno najveće svjetsko tržište za autonomna vozila. Istraživanje tržišta kompanije IHS Markit predvidjelo je ranije ove godine da će u Kini do 2040. godine biti prodano oko 14.5 milijuna autonomnih vozila, dok će ukupna svjetska prodaja iznositi 33 milijuna vozila.*

 

“Uz Baidu činimo veliki korak naprijed u komercijalizaciji naših autonomnih vozila koja su izrađena na temelju vodeće Volvo sigurnosne tehnologije,“ izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Cars kompanije. „U Kini postoji snažan razvoj autonomne vožnje, a Baidu je vodeći igrač na tom području i na tržištu koje za nas nudi ogromne mogućnosti.“

 

 

“Od svog osnivanja prije cijelog stoljeća, Volvo je održao sigurnost u srcu svog djelovanja. Mnogobrojnim inovacijama su potaknuli razvoj sigurnosnih značajki. Vrlo smo sretni da je Volvo uspostavio partnerstvo s tvrtkom Baidu na razvoju potpuno autonomnih vozila koji su kompatibilni s našom platformom za autonomnu vožnju Apollo. Veselimo se bliskoj suradnju s Volvom kako bismo svijetu omogućili najsigurniji automobilski proizvod.“ izjavio je Dr. Ya-Qin Zhang, predsjednik kompanije Baidu.

 

U godinama koje dolaze, Volvo Cars nastojat će se nametnuti kao predvodnik u promjenama koje su u tijeku u automobilskoj industriji. Ova ambicija je očita u nizu novih dugoročnih ciljeva koje je Volvo objavio ranije ove godine. Ti ciljevi se fokusiraju na ostvarivanje vodeće pozicije u elektrifikaciji, autonomnoj vožnji i novima modelima za posjedovanje i pristup automobilu.

 

Baidu dogovor služi kao dodatni dokaz u svrhu Volvo ambicija vezanih uz autonomnu vožnju. Volvo želi postati vodeći globalni pružatelj drugačijih usluga mobilnosti i vidi autonomnu vožnju kao ključno razvojno područje. Do sredine idućeg desetljeća očekuje se da će trećina ostvarene godišnje prodaje biti sačinjena od autonomnih vozila.

 

*Prognoza prodaje autonomnih vozila 2018., IHS Markit (link)

 

-------------------------------

 

Volvo Car Group 2017.

Tijekom financijske godine 2017. Volvo Grupa zabilježila je profit od 14,061 milijuna švedskih kruna (11,014 milijuna švedskih kruna 2016.). Prihod tijekom perioda iznosio je 210,912 milijuna švedskih kruna (180,902 milijuna švedskih kruna). Tijekom 2017. godine globalna prodaja dosegla je rekordnih 571,577 automobila, porast od 7.0 posto u odnosu na 2016. godinu. Rekordna prodaja rezultat je velike transformacije Volvo financija i operacija u posljednjih nekoliko godina. Transformacija je pripremila kompaniju za iduću fazu rasta.

 

O Volvo Car Group

Volvo djeluje od 1927. godine. Danas je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih marki automobila u svijetu s prodajom od 571,577 vozila u 2017. godini u preko 100 zemalja. Kompanija Volvo Cars je u vlasništvu kineskog Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) od 2010. godine. Tvorila je dio švedske Volvo Group do 1999. kada je kompaniju kupio američki Ford. Geely Holding kupio je Volvo Cars 2010. godine.

 

Tijekom 2017. godine Volvo Cars brojio je u prosjeku 38,000 (30,400) stalno zaposlenih. Sjedište Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketinške i administracijske funkcije se uglavnom nalaze u Gothenburgu, Švedska. Sjedište kineskog Volvo Cars nalazi se u Šangaju. Glavni proizvodni pogoni nalaze se u Gothenburgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Chengdu i Daqing (Kina), dok se motori proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina), a dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se
Po mjeri