Novosti

24.07.2020

Volvo Cars Tech Fund investira u blockchain tehnološku tvrtku Circulor

Tvrtka Volvo Cars investirala je u blockchain tehnološku tvrtku Circulor, u okviru tehnološkoga fonda Volvo Cars koji se bavi kapitalnim investicijama.

 

Circulor i Volvo Cars tijekom posljednjih godina surađuju na implementaciji blockchain tehnologije kako bi unaprijedili sljedivosti kobalta koji se koristi u baterijama električnih vozila.

 

Blockchain tehnologija tvrtke Circulor danas se primjenjuje u cjelokupnome lancu nabavke za baterije Volvo Cars, što bi trebalo ostvariti 100-postotnu sljedivost kobalta koji se koristi u XC40 Recharge P8, prvome potpuno električnom automobilu Volvo. Proizvodnja modela XC40 Recharge P8 počinje tijekom ove godine u Ghentu u Belgiji.

 

Investicija tvrtke Volvo Cars u Circulor omogućuje objema tvrtkama proširenje sljedivosti i na druge tvari, primjerice, na sve veću sljedivost liskuna, minerala koji se koristi kao izolacijski materijal u baterijskome sklopu električnih modela Volvo.

 

Volvo Cars i Circulor također istražuju mogućnost proširenja svoje suradnje u okviru blockchain tehnologije i na druga područja, primjerice, praćenje i smanjenje ugljičnog otiska, što će tvrtki Circulor pomoći pri uspostavi standarda za pridobivanje ekološki prihvatljivih resursa u automobilskoj i drugim industrijama.

 

Investicija tehnološkoga fonda Volvo Cars dio je opsežnijega financiranja tvrtke Circulor, koje obuhvaća još tri investitora: SYSTEMIQ, Total Carbon Neutrality Ventures i Plug & Play Tech Fund.

 

„Posvećujemo se etički usmjerenome lancu nabavke naših sirovina i naše je partnerstvo s tvrtkom Circulor u tome smislu bilo od ključnoga značaja“, navodi Martina Buchhauser, glavna voditeljica nabavke u tvrtki Volvo Cars. „Podrškom daljnjemu razvoju tvrtke Circulor možemo proširiti primjenu blockchain tehnologije u našemu poslovanju i pridonijeti održivijemu poslovanju.“

 

Volvo Cars prvi je proizvođač automobila koji je implementirao globalnu sljedivost kobalta koji se koristi u baterijama, i to primjenom blockchain tehnologije u svojemu lancu nabavke. Tehnologija koju razvija Circulor implementira se u partnerstvu s tvrtkama CATL i LG Chem, partnerima koji isporučuju baterije tvrtki Volvo Cars.

 

CATL i LG Chem priznati su proizvođači baterija koji dugo i uspješno isporučuju litij-ionske baterije za globalnu automobilsku industriju. Oni ispunjavaju stroge zahtjeve Volvo Cars za pridobivanje resursa u smislu najviših tehnoloških standarda, odgovornoga lanca nabavke, smanjenja ugljičnih emisija i konkurentnih modela troškova.

 

Ugovori između Volvo Cars, CATL i LG Chem obuhvaćaju nabavku baterija u narednome desetljeću za sljedeću generaciju modela Volvo i Polestar, uključujući i XC40 Recharge P8.

 

Tehnološki fond Volvo Cars osnovan je 2018. godine i bavi se investicijama u visoko potencijalne tehnološke start-up tvrtke diljem svijeta. Usredotočuje se na investicije u strateške tehnološke trendove za preoblikovanje automobilske industrije, poput umjetne inteligencije, elektrifikacije, autonomne vožnje i digitalne mobilnosti.

 

 

-------------------------------

 

Skupina Volvo Cars tijekom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini tvrtka Volvo Cars zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tijekom 2018. godine). Prihodi u ovome razdoblju dostigli su 274,1 BSEK (252,7 BSEK). U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja dostigla rekordnih 705.452 (642.253) automobila, što je 9,8 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovi rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje financija i poslovanja tvrtke Volvo Cars tijekom posljednjih godina, pozicionirajući tvrtku za sljedeću fazu rasta.

 

O Skupini Volvo Cars

Tvrtka Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih premijum automobilskih robnih marki u svijetu, s prodajom od 705.452 automobila tijekom 2019. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars u vlasništvu je tvrtke Zhejiang Geely Holding od 2010. godine.

 

Tijekom 2019. godine tvrtka Volvo Cars prosječno je zapošljavala 41.500 (41.500) stalno zaposlenih djelatnika. Sjedište tvrtke Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za APAC nalazi u Shangaiu. Glavni su proizvodni kapaciteti tvrtke smješteni u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 

Sukladno svojemu novom poslanstvu, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na osoban, održiv i siguran način. To se poslanstvo očituje u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ovoga desetljeća polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se polovina prihoda generira iz izravnoga poslovanja s potrošačima. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje ugljičnog otiska s ciljem postati klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine.

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se